Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.1.2009, Jiří Černý, článek
Ačkoliv ještě není vydaný Service Pack 2 pro Visty, na Internetu jsou už informace o připravovaných Windows 7. Co se vlastně už ví a jak moc se na Windows 7 vyplatí čekat majitelům XP? Jaké opravy a vylepšení mají mít Service Packy pro Visty?
1  2  
archa | 29.3.200922:27
Král XP je mrtev ať žije král Vista nebo Win7.Jedu už 2 rokem na Vista 64 bez reinstal ­(u XP 2­-3 do roka­) 1x modrá obrazovka ­(u XP tak 10 do měsíce­). Na par programu sem spustil vše co jsem chtěl a nějaký vykopavky už neinstaluju. Pokrok nezastavíte.
Odpovědět0  0
Jiřik | 3.4.200917:00
Nevím, nebral bych Váš ukazatel ­"modrá obrazovka tak 10 krát do měsíce­" jako směrodatný, já jsem na XPéčkách přes 3 roky a modrou obrazovku jsem v životě neměl...
To, že Vy máte takové potíže, bych nevztahoval na celý OS, pouze na Váš způsob užívání onoho systému...
Jinak můj názor na operační systémy je ten, že zatím preferuji Windows XP, jelikož jsem nenašel nic, co by mi Visty mohly nabídnout a co bych zároveň potřeboval. Naopak ze zkušeností mám dojem, že mi Visty příjdou ­"otravnější­", jelikož se mě furt na něco ptají a to člověka začne po nějaké době otravovat.

Rozhodně zde nechci nikomu vnucovat názor, že ten nebo onen OS je lepší, ale pro běžného uživatele, který požaduje svižný chod, stabilitu a co nejméně problémů, mi příjdou ­(zatím­) lepší XPéčka, protože čas bezchybných a odladěných Vist asi ještě nenastal.
Odpovědět0  0
Intri (43) | 3.4.200917:22
Neberte si to osobně, ale už by fakt bylo načase, aby se lidi odpoutali od tři roky starých pomluv. Vista se neptá ani o jediný dotaz víc, než XP ­- stačí vypnout UAC. To znamená zrušit jedno zatržítko v nastavení uživatelských účtů, všeho všudy cca 4 klepnutí myši, tzn. práce na 10 sekund. V tom bych doopravdy neviděl problém.
Odpovědět0  0
František šoupal | 22.3.200911:37
Když je někdo osel tak mu nejde ať má co má. Kydž jako autor dáte Visty na athlon 2800+ s 512MB ram tak se není o čem bavit. Pokud si s Vistama vyhrajete jsou nejlepší, pokud jste oslové co zvládnou nex,t next, finish instal tak dobře Vám tak že Vám to nejede. Když to k tomu ještě dáte na trochu lepší kalkulačku tak adios.
Odpovědět0  0
Dash | 25.3.20091:30
Souhlasim, plně souhlasim. Jedu na Vistách 2 roky a bez jediného problému a to že hraji PC hry a instaluji poměrně často různý SW. Nutno podotknout, že za dva roky mě nepotkala modrá obrazovka smrti ani jednou a když už byl nějaký pád, bylo to ­"mou blbostí­" .. špatně nastavené časování pamětí atd .....
Nutno ještě dodat, ty dva roky jedu na tomto systému bez reinstalu.
Ať si jakýkoliv XP user co chce říká, kdo na to má sestavu, ví o čem mluvím ... Win7 jsou už dnes o něco rychlejší, ale ne na šunkách .. ve své podstatě se jedná o nadstavbu Vist. Tak si zhnijte na věky na XP ... nikdo Vám novější, modernější OS, který neroste sám od sebe, který sám sebe nezpomaluje, který není po celodenním spuštění přeswapován a nelogicky zpomalen natolik, že se nevyhne restartu ..... ano, toto mne dnes netrápí, protože nepoužívám 10 let starý OS ... a vězte, že Win 98 by Vám asi jely ještě rychleji ... BFU je a zůstane BFU.
Odpovědět0  0
jan kopol (1) | 26.2.200912:42
Mnoho lidí pomlouvá Visty,pomalí,nic nefunguje,atd,..Tak sem chtěl vyskoušet Win 7 na Pc s Athonem 2200+,GPU ATI 9600, a RAM 1 GB. ­(Z Pc Etra­) sem si nainstaloval Betaverzi Windows 7 Ultimate ! a čekal že se to ani nespustí!...
A spustilo,jo s velkym Jóó no a tak pokračujem instalace ICQ 6,5 si ani nevšimla že je na novym OS,Skype už jo,ale instalaci Skype 4 se vše vyřešilo a fungoval. No to neni ani zajímavé že, no snad bude zajímavějši ze tenhle OS si sloup jen! kolem 500 MB­/RAM a žadné cukaní se nekonalo no tak si říkam je čas zkusit i nějakou tu hru,s ohledem na můj HW volba padla ne SIMS 2,a GTA San Andreas.Sims 2 si drobně nastavili rozlišení ale fungovali bezvadně a ani si nevšimnete že jste na Windows 7 u GTA to bylo horší ale system tady začaroval, to doslova změnil si rolišení a nároky na RAM !!! a GTA se spustilo ješte líp !!!! než na XP !!! no věřit mi nemusíte ale je to tak ,dalo by se psat dalších vychytávkách atd. to by zabralo na delší text, tak abych to uzavřel, nevym jak Visty , ale Windovs 7 jsou Os který si rychle oblíbíte a to že když zmáčknete zkratku Win+E a ono vás to odešle do vašich dokumentů vám vadit, už vůbec nebude :­)­) .Tak zatim čau.
Odpovědět0  0
JiVy (606) | 26.2.200913:07
Zkratka Win­-E funguje i v XP a běžně ji používám, takže tenhle filemanager ani jinak nespouštím.
Jinak Win 7 si u mne šplhly také, spustil jsem na nich bez i Wizards&Warriors!!! Pro ty, co nevědí o co jde, je to legendární RPG, která bohužel nezvládla uvedení na trh, takže vyšla až po uvedení Win XP a protože byla programována pro Win98, tak na nich ze začátku ani nešla rozchodit! Pro zájemce, chodí mi v režimu Win 95 a překonvertoval jsem si AVI pozadí ­(pamětníci už vědí­).
Odpovědět0  0
rado33 | 23.2.200912:17
mam z.dosku Gigabyte GA­-EP45­-DS3L, nedari sa mi na­-istalovat integrovanu zvukovu kartu na doske , pouzivam prilozene cd, nedokonci istalaciu, vypise chybu. Moze niekto poradit?
Odpovědět0  0
JiVy (606) | 23.2.200912:31
Máš nastavené, aby instalace běžela se správcovskými právy?
Odpovědět0  0
robo33 | 9.2.20098:52
Pri instalacii a nacitavani suboru na 51% mi vypise chybu!
Vypisuje mi chybu subor je poškodeny, co mam robit? Dolezite je, ze subor som stiahol a po rozbaline je celok ako .ISO subor.
Vdaka.
Odpovědět0  0
JiVy (606) | 9.2.20099:37
Já je nainstaloval na první pokus, ale v nějaké recenzi je recenzent nainstaloval až na 4. stažený .iso soubor, když už nevěřil, že to půjde. V prvních třech souborech mu to taky padalo, pokaždé na jiném místě.
Já jsem s tím počítal a .iso jsem si rovnou koíroval na přepisovatelné DVD, ale nakonec se to ukázalo jako zbytečné.
Odpovědět0  0
rusi (2) | 23.1.200911:13
Testovaci verzi Windows 7 jsem měl k dispozici již v září. Instalace té první verze travala teda asi 1,5 hodiny, ale poprvé jsem měl Windows, které fungují, i když tam nešla použít spousta ovladačů vidaná pro Visty, ale to nejdůležitější pro chod fungovalo. Dosud jediná relativně použitelná verze byly dle mého názoru XP a 98 SE. Druhá verze Windows 7 ­(ta už byla téměř kompletní co do veškerých aplikací jako hry, media player apod.­) Ta se instalovala asi 15 minut, fungovaly zde veškeré ovladače a software pro Visty, tuhle verzi používám od listopadu a za tu dobu mi PC ani jednou nekouslo, ovladač grafiky mi nepřestal přecovat a nebyl obnoven a to používám ten na Visty, ani jednou se mi PC nepřeplo do blue screenu apod. S Windows 7 jsem spokojen. Jako běžný uživatel mě v sedmičkách nic nového nezaujalo, ale to že ten systém funguje bez jediného problému, tím jsem fascinován. Když višla oficiálně beta nových woken, stáhnul jsem ji a zjistil jsem, že od verze z listopadu se zdecvlastně nic nic nemění, jen to, že už je časově omezená licence. Pokud se na tom, že Windows 7 jsou stabilní OS nic nezmění, budou to asi první Windows, které si koupím s radostí. Doufám, že až vyjde konečná verze sedmiček, bude u nich plná podpora na MACích, protože tyhle Windows asi opravdu budou lepší než 98SE či XP. Zatím novým woknám fandím.
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 8.1.200917:19
moc nechapu lidi, co pisou ze s vistama maji problemy, ze to pada, ma to hnusne omalovanky, dela si to co chce ...
chapete co se snazim naznacit ze? Me jedou, jedou rychleji nez XP na podobnem HW, maji funkce proti XP ktere maji integrovane a jedou lepe nez v XP s programy tretich stran ­(v tomto pripade spise adware tretich stran­) ... Nebudu na stejny HW instalovat XP abych porovnal rychlost ... XP mam, ale nehodlam prihlizet jak pulka ramky je nedostupna kvuly 32bit omezeni, a dve tretiny pristupne ram jsou zamerne udrzovany prazdne aby byly volne ­"kdyby byla potreba"
Odpovědět0  0
Zumik (63) | 8.1.200922:51
Pokud jde o tu RAM, tak je jasné, že pokud máte víc jak 3GB tak to chce 64bit systém. Ale líbí se mi, jak tu někteří lidé argumentují tím, že win XP jsou blbý, protože nevyužívají většinu paměti, když je volná. Oni ji nevyužívají z jednoduchého důvodu a tj: a teď se podržte ONI JI NEPOTŘEBUJÍ!. XP běhaj s 64MB paměti a s 256MB běhaj 10x líp, než Vista s 1GB RAM. Timm nechci nechci říct, že jsou XP lepší, jen poukazuju na přiblblej argument :­).
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 9.1.20091:16
Hele milej zlatej, co si tk trosku precist neco o tom, jak Visty a XP pracuji s pametu, nez zacnes placat tyhle nesmysly. Tohle vazne miluju, kdyz tady nekdo keca blbosti a vi o tom kulovy.
Odpovědět0  0
Eviator | 9.1.200915:57
XP vyžadovali 64MB RAM za dob bez service packů po instalaci SP2 se žravost paměti zvýšila na 200­-400MB, takže i pro XP SP2 je minimum paměti 512MB RAM. S 256MB RAM je již práce utrpení na všech PC, které se mi s touto konfgurací dostanou do ruky. XP je dobrý systém, ale již rok a něco jedu na Vistách x64 a nemůžu si stěžovat.­(v průměru 1,5GB používané RAM při běžném provozu, neberu Crysis se kterým může stoupnout i na 3,5GB­) Problém je v to, že všichni vidí vadu na systému Windows, ale už nedokáží připustit, že chyba může být v tom, že instalují starý program nebo že chyby si mnohdy způsobují i sami.
Odpovědět0  0
zjs (83) | 14.1.20098:32
já si s Vistama x64 přímo lebedím. Jsem každodenní uživatel. Konečně systém od MS, který pořádně pracuje s paměťí. Žádné čekání na uvolnění paměťi nebo dokonce její nevyužívání. Přednačítání do paměťi mám vypnuté. Nezatěžuje to disk a stejně se sytém netrefil do toho, co chci. V žádném případě mi to ale nezpomalovalo systém. Na UAC jsem si hned zvyknul a díky za to. Kromě antiviru nemám jiný bezpečností program v systému a zatím ani antivir, co mám Visty x64, jsem ještě nevyužil. Pokud něco sám nepovolím, tak k modifikaci mých programů nedojde. A důležité soubory systému nemůžete upravit ani jako Admin. Už přes rok žádné problémy s bezpečností jako třeba spyware. Nepodepsané ovladače s bezpečným systémem nejdou dohromody. To byl jedině další správný krok. Konečně.
Odpovědět0  0
jampadam (5) | 17.1.200923:22
Věřím, že Vy jste opravdu spokojený s Vistou když jste si na UAC hned zvyknul,a když nechcete nikdy přepsat systémové soubory.
To pravděpodobně bude spokojený pořád.
Akorát si myslím, že podepsané ovladače jsou o tom jak Microsoft tahá peníze z výrobců hardware, a ne o bezpečnosti.

Jen můj názor, se nezlobte:)
Odpovědět0  0
zjs (83) | 19.1.20097:05
Není to jenom tahání peněz od výrobců hardwaru, ale je to také účinný způsob, jak zabránít umístění rootkitů do ovladačů a zvýšit stabilitu hardwaru. Otázka samořejmě je, na kolik je takový ovladač na hardware MS testován.
Odpovědět0  0
superdrooper (1) | 10.2.20099:49
V práci máme jen počítače s 256 MB RAM, na kterých provozujeme Win XP SP2, počítače jsou určeny pro běžnou kancelářskou práci ­(Office, Internet, mail, ...­) Uživatelé mají omezená práva, nemohou nic instalovat a nemají tak možnost systém ­"nabourat­". Systém na nich instalovaný běží bez problémů několik let, je to sice pomalejší z důvodu malé RAM, ale jinak zcela stabilní a zatím plně dostačující ­(mail si přečtu, dokument vytisknu, ...­). Vyplatí se nám přejít na Windows Vista nebo raději již na Win 7? Děkuji za odpověď.
Odpovědět0  0
JiVy (606) | 10.2.200910:29
Podle mne ani jedno. Se stávajícím HW to nebude fungovat.
To bude chtít migrační plán, kdy si určíte postupné kroky.
- který HW lze upgradovat
- který bude nutné vyměnit
- důkladný trénink pro IT + základní školení pro uživatele ­(těsně před spuštěním­)
Doporučil bych spíš Windows 7 s tím, ale k přechodu by nemělo dojít dříve než v první polovině roku 2010. Do té doby bude systém aspoň trochu vyzkoušený a odladěný v provozu větších firem a vy si můžete do té doby postupně připravit HW.
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 14.1.200914:29
ne, pochopil jste to spatne ­- XP tu ram nechteji vyuzivat ikdyz by mohly. Kazdou chvilku mi XP neco swapuji na disk ikdyz mam pul ramky volnou. To je to co mi na sprave pameti v XP vadi.
Odpovědět0  0
bublifucik | 6.2.200914:52
No a to je ten problem.. na čo je komu dobrý swap ??? Mám 2 GB ram a vypnutý swap.. ako aj v XP tak aj vo Viste... a čuduj sa svete. systémy zaberajú rovnaké množstvo pamäte, akurát sa prestali hrabať po disku... A Vista plus Crysis­(s patchmi­) zabera 1,3 GB... no a pracujem aj s video súbormi vo veľkosti okolo 10 GB a pamäte bolo stále dosť...
Odpovědět0  0
bublifucik | 14.2.20099:52
upss... pardon.. nie vo Vista ale v XP to zabera len 1,3 GB...
Ale ešte jedna pripomienka... je úplne zbytočné sa baviť o tom, že ktorý systém je aký a čo priniesol nové.. Pre mňa je podstatné to, že mi prestali vo Viste fungovať programy, ktoré v XP nemali problém.. A veľmi ma hnevá, že musím kúpiť nové verzie, lebo na staršie už proste nie je podpora..­(ani výrobca ani Microsoft­).. toto je podľa mňa najväčšie MÍNUS pre Vistu....
Odpovědět0  0
Intri (43) | 14.2.200911:26
S tím je holt potřeba se smířit, XP je staré 8 let ­( !!! ­) nikdo ho nebude podporovat donekonečna.
Odpovědět0  0
JiVy (606) | 14.2.200911:58
Stejné to bylo při přechodu Win98 ­-> WinXP a i Win95­->Win98 a to nemluvím o DOSu.
Odpovědět0  0
zjs (83) | 16.2.20097:13
To se má kvůli Vašim starým programům, které už výrobce neaktualizuje, zastavit pokrok? Máte na internetu málo freeware programů? A přeci kvalitní zakoupený program se vyvyjí stále, tedy určitě bude už verze i pro Vistu.
Odpovědět0  0
bublifucik | 16.2.200921:04
To určite nie... veď pri pokroku ide predsa o biznis... keby Microsoft nedvíhal požiadavky na HW, ktovie čo by sme dnes mali za počítače... Len mi je divné, že voľakedy som nepotreboval ani hard disk tak veľky ako dnes potrebujem RAM­-ku a to len na spustenie operačného systému, v ktorom nie je nič navyše čo by sa dalo seriózne využiť... Ale to som odbočil, pôvodne som chcel uviesť, že 20.1. 2009 som si kúpil modem pre mobilné pripojenie na internet.. Ku tomu bol dodaný obslužný software, ktorý pri najbližšej aktualizácií Visty prestal fungovať... TOTO je ten POKROK ??? Že to nie je schopné fungovať ani 2 týždne ??? Tak som musel reinštalovať mašinu, aby som sa vôbec dostal na net.. ­(jednalo sa konkrétne o modem Toshiba g450 a program WellPhone XT...a veľmi tomu vadí aktualizácie ­".NET­")
Odpovědět0  0
Parazit | 16.2.200921:46
Tak je to správné, uživatelé se musí přizpůsobit hardwaru a softwaru, nikoliv naopak, protože jen výrobci hardwaru a softwaru vědí, co je pro uživatelé nejvhodnější, nejrychlejší, nejvýkonnější a také přesně vědí, co má uživatel od softwaru a hardwaru očekávat. A tak to má být. Software tady není pro uživatele, ale uživatel pro software. Win Vista jsem si zakoupil mezi prvními a teď se těším, až si koupím Win 7. Přidaná užitná hodnota minimální, ale musím přeci jít s dobou a nesmím brzdit technologický pokrok, že?
Odpovědět0  0
maximmm | 8.1.200917:00
moc nechapu lidi, co pisou ze s vistama nemaji problem, hezky to vypada, moc to nepada, vetsinou to udela co je potreba, co vic chtit ? mozna uz zapomneli, nebo nikdy nezazili, ze temer to samy dokazou xp podstatne rychleji, na hardwaru na ktery by visty nebylo mozny ani nainstalovat a tomu nekdo rika pokrok ? tohle se stat v jakymkoli jinym odvetvi kde funguje alespon nejaka konkurence, asi by nebylo o cem diskutovat a visty by nikdo neznal, protoze by si je nainstalovali jenom slabomyslni jedinci. jenze je tu microsoft a os vista a s nim i znacnej problem, skoda.
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 8.1.200910:27
Ode dneska je k dispozici predplatitelum na Technetu. Je tam novy build , ktery jiz resi problem MP3 v Media Playeru 12
Odpovědět0  0
Petr Marek (65) | 7.1.200923:09
Pouze s PC­/notebookem oem verzi kvuli cene. Kupuju vzdy nejnovejsi, primarne kvuli co nejdelsimu naroku na bezpecnostni­/funkcni updaty, z tech co jsou v prodeji.
Odpovědět0  0
pkey (4) | 7.1.200922:48
Na nové PC v práci jsme nasadili Visty Business a 8G ram. Na tomto PC provozuji SolidWorks 2009 64b a zkusil jsem OO. U SolidWorksu jsem konstatoval, že to je hrůza oproti verzi 32b na WXP SP3 na podstatně slabší mašině. Protože se běžně tvrdí, že na 64b Vistách chodí i 32b programy, myslel jsem, že OO na tom pojede. Bohužel i když se nastaví spouštět v režimu kompatibility s XP, tak to klidně v tabulce přestane kopírovat ­- nefunguje spolupráce se schránkou. Musí se celé OO shodit a znovu nastartovat, ale je to zadara, tak asi od toho nejde očekávat plynulou funkčnost. v SolidWorksu bych tu ochablost asi taky neviděl vinou Vist, ale samotného SW, kde se kluci od SW masírujou jak to frčí se sestavama s tisíci dílců. Ve skutečnosti stačí jednoduchá štancna s pár dílcema a při úpravě vazeb dílců se to chová jako zatuhlé. Člověk zruší všechny vazby dílce, ale dobu s ním stejně nejde pohnout, jako kdyby byl přivařený. Teprve za dobu se uvolní a jde pokračovat v práci. Prostě SolidWorks 2009 přes velký humbuk o kompatibilitě s Vistama a rychlosti, na tom nejede a pokorně se vracím na XP a 32b verzi SW 2009. Pokud je tu někdo s podobným problémem, napište vaše zkušenosti s tímto CAD systémem na Vistách 64b.
Odpovědět0  0
PetrDDD | 7.1.200923:00
Kupte si ProE :­-P
Odpovědět0  0
pkey (4) | 7.1.200923:11
Takhle chytrej jsem taky a nekupuju to já, ale firma. A jak chodí ProE na Vistách 64b nevím.
Odpovědět0  0
jampadam (5) | 7.1.200921:05
Já si myslím, že Microsoft nasadil s příchodem Visty jasnou cestu, a že nespokojení uživatelé nemají šanci ovlivnit další vývoj OS Windows. Na tomto směru kladně hodnotím jednodušší ovladatelnost pro širší veřejnost, ale co mi nejvíce jako amatérovi vadí je, že nové věci které se do novějších systémů přidávají jsou stále obtížněji nastavitelné­(neberu vzhled, ale jejich funkci!­).
_
Takže pro mě postupně uzavírá možnost něco upravit, a tuto novou funkci buďto používám, nebo ji zakážu.
Prosím, aby neodpovídali odborníci s velkými znalostmi stylem to je jednoduchý, všechno jde, a pod. Díky:)
Odpovědět0  0
Eifi | 7.1.200916:05
Taky sem dřív nadával na Visty jako většina z vás..........to proto že sem je koupil predinstalovany na svym notebooku s 1 GB ramky......což bylo hodně o nervy.........rychle sem downgradoval na XPcka.........pak mě ale začalo štvát moc rychlý ­"zasírání­" systému a jeho výrazné zpomalování......přeinstalace se konala co dva měsíce.........takže sem si zvětšil RAMku na 3 GB a nainstaloval Visty, co sem měl k notebooku..........upravil si všechny možný nastavení, vypnul různý blbosti ­(jako indexování, aero, a pod­). Systém vypadá pořád mnohem líp než XPčka.......a co je hlavní........je i o dost rychlejší........systém naběhne během okamžiku......odhadem tak dvakrát rychlejc než XPčka..........práce je plynulá a ještě sem neměl žádnej problém, kterej by nešel jednoduše vyřešit..........chce to prostě akorát umět si ten systém zoptimalizovat pro svoje potřeby a pak je víc než dobrej..........jediný mínus bych viděl v o třetinu menší výdrži beterie.......ale to mě netrápí, protože mam notebook většinou jako desktop replacement.
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 7.1.200916:11
A zkusil jste nainstalovat XPcka pote co jste tam dal tu pamet navic? Treba byste byl prekvapen jak vam svihaj :­-­-­) Jsem zastance Vist, ale jen mne zajima, zda jste to vubec takhle zkusil. Protoze jinak to je zcela irelevantni takhle to porovnavat :­-­-)
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 7.1.200916:41
ja to nejen zkusil ... pouzivam jeden komp s XP a trema giga ram a jiny komp, vykonove jen o trochu lepsi s sesti giga ram a vistama. A ikdyz tam byly jen ctyri giga, tak visty na tom byly lepe.
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 7.1.200917:33
No jo jenze znovu porovnavate dva ruzne fyzicke stroje. To je docela irelevantni, protoze pokud nejsou opravdu identicke, pak to nema smysl. Predstavte si, ze vam tady nekdo nabidne nejaky test a kazdy test udela na byd papirove podobnem, ale zcela jinem pocitaci. Takovy test bych ja osobne ani necetl, pokud by to nemelo jasny duvod.
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 8.1.200911:31
ano, jsou trochu odlisne, ale chovani systemu je stejne, pokud ma system dost prostredku ­- a to hlavne nesmyslne uvolnovani pameti v XP. Vadi mi proste ze XP nechaji radeji dve giga ram lezet ladem. Naproti tomu sem rad, kdyz vidim 5 giga z sesti pouzitych a to jen proto, ze zbyle giga je pouzito skryte ...
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 14.1.200914:25
tak jinak, minuly tyden sem na IDENTICKEM kompu porovnaval win XP a Win7 a hadejte co?
Odpovědět0  0
Eifi | 7.1.200919:03
Ano, protože při instalaci dalších 2 GB Ramky tam byly naisntalovaný XPčka..........Visty tam putovali až týden nato, právě proto, že zvýšení ramky můj problém nevyřešilo
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 7.1.200919:47
No vidis, aspon nekdo ,kdo podporuje Visty. mozna z ekdyby nas bylo vcic, zadny Windows 7 by nebyly, proste by jen vysel Service Pack pro Visty a bylo by vse vyreseny :­-­-)
Odpovědět0  0
vonTrips | 7.1.200916:41
Dovolil bych si tvrdit, že pokud XP používá normální člověk co se chová slušně tak se mu ten systém ­"zasrat­" nemůže, viz jedno PC, na kterém jsem fičel dva roky bez reinstallu ­(programování věcí do školy, emulátor 8051, program pro simulaci eln obvodů, CAD + další věci celé rodiny vč. her­) a že by fičel pomalu? ne jen to chtělo na začátku si počítač dobře nastavit a pak si ho trošku pohlídat a všechno jelo bez problémů... to že se XP ­"zasíraj­" je prostě jen ­"pohled na věc­", osobně bych to takhle nedramatizoval...

a když už někdo chce něco vyzkoušet? tak proč nepoužije Virtual, když si chci jen vyzkoušet nějaký program před jeho ostrou instalací na hlavní stroj nebo i jiné stroje tak si ho takhle testnu a NP... samozřejmě že tedka mám udělanou i zálohu pomocí Norton Ghosta, ale je to proto, že se k PC chovám s prominutím jak prase a sem líný si dávat pozor, tak je pro mě jednodušší co dva tři měsíce nahodit zálohu, což mi trvá max 10min... takže jak říkám je to o celkovém přístupu k PC resp. OS
Odpovědět0  0
Zumik (63) | 8.1.20090:14
Tak nevěděl jsem zda si neděláte jen srandu, ale pak jsem pochopil, že asi ne. XPčka šlapou krásně jak hodinky, osobně dělám reinstal cirka po roce a to za to nemůžou XP. A znám kupu lidí co mají XP nainstalovaný déle než rok, moje přítelkyně je má dokonce 4 roky a šlapou jak hodinky.
6e by byli Visty svižnější než XP je podle mýho názoru obrovská blbost, na desktopu mám taky 3GB a AMD X2 a Xp byli pořád znatelně rychlejší a je úplně jedno jestli vypnu aero a kupu věcí okolo a např. ono indexování byla jedna z mála věcí, která ve vistech opravdu fungovala skvěle a dokonce se i hodila :­).
Pokud jde o náběch systému, tak mě XP na NB naběhnou z režimu spánku cirka do 5s a z vypnutého stavu mi po 4 měsících naběhnou stále rychleji, než visty čerstvě nainstalované, na NB mám Turion TL­-60 a 2GB ram.
Odpovědět0  0
Zumik (63) | 8.1.20090:16
Koukám, že si příště radši urazim ruce, teď si připadám, jak analfabet :­-D.
Odpovědět0  0
ComputerConsulter | 7.1.200916:03
Windows Vista není plně kompatibilní s Windows XP a to je celý problém. Zkusili jsme instalovat Vindows Vista Ultimate edition ­- Corporate. Mnoho programů nefunguje pod Windows Vista. Třeba máme zakoupený program Norton Internet Security 2007 ­- a pod Vistou nejdou spustit ­- novou licenci kupovat nebudeme ­(jde asi o 80 PC v jedné budově­), když tato funguje a byla zaplacena na 11 let. Jinak naše firma spravuje či vlastní cca 100 takových budov. Mnoho dalších a dalších starších programů, které se už nedají sehnat prostě nejde pod Vistou. Na co tedy Visty? Prakticky se Visty na tomto jednom počítači dlouho neohřály a šel tam zpět Windows XP SP2. Licenci jsme chtěli vrátit, ale bezúspěšně, jelikož byla krabice otevřená ­- jak máme proboha zjistit, jesli nám systém vyhovuje či nikoli a systém jsme darovali jedné škole v Praze. Na základě této zkušenosti jsme se rozhodli nikdy nezměnit operační systém z Windows XP na jiný a to z výše uvedených důvodů. Vím že spousta lidí OS používá a je jim jedno co to tam vůbec je, hlavně když to frčí. Naše firma výpočetní techniku používá na profesionální úrovni v oblasti bezpečnosti objektů a osob. Tudíž je výpočetní technika propojena i starším rozhraním ­(třeba RS 232­) se zabezpečovací technikou ­(Rentgeny, rámy, klíčovnice, programování čipů DALLAS a spousta dalších systémů­). Tato technika využívá programy, které spustíte i třeba ve Win 3.X, ale nefungují pod Win XP a Windows Server 2008. To je pro mě obrovský problém, který nelze vyřešit. Proto používáme Windows XP. Problém se sítí nemáme žádný, rychlost sítě je plně dostačující.
Odpovědět0  0
ComputerConsulter | 7.1.200916:06
Tato technika využívá programy, které spustíte i třeba ve Win 3.X, ale nefungují pod Win Vista a Windows Server 2008. To je pro mě obrovský problém, který nelze vyřešit. Proto používáme Windows XP. Problém se sítí nemáme žádný, rychlost sítě je plně dostačující. Takto jsem to měl napsat. Přepsal jsem se a omlouvám se.
Odpovědět0  0
Petr Marek (65) | 7.1.200923:00
antivir zakoupeny na 11 let snad ma v cene i aktualizace programu pro beh na aktualnich operacnich systemech. Jestli ne tak ten prodejce byl opravdu sikovny.
Bezpecnostni firma pouziva pro rizeni bezpecnostnich systemu win 3.11.
To je podpobne jako rizeni linek neopatchovanymi PC s windows. Super zabava pak hledat ­(nejlepe nedokomuntovane­) pc pod pasem, ktere zahlcuje siti pokusi o sireni viru.
Odpovědět0  0
ComputerConsulter | 9.1.200915:18
Psal jsem pouze, že je možnost spustit takový program pod Win 3.X, ale samozřejmě používáme Win XP SP2. Jinak nevím jak byste chtěl zajistit výměnu dat se zařízením, komunikujícím přez RS 232, když poslední verze programu funguje pod Win XP SP2 a bohužel jí na Vistách nerozjedete a firma, která tyto přístroje vyráběla už neexistuje. Kde je zpětná kompatibilita, která byla všude. Na Win XP spustím i verzi určenou pro Win 3.X ­(nevím proč bych to dělal, když je lepší verze pro Win XP, možná i pod DOSem bych to spustil, ale to jsem nezkoušel. Já jsem se tu snažil pouze poukázat na problém zpětné nekompatibility a to v tomto případě dost velký.
Odpovědět0  0
Petr Marek (65) | 9.1.200918:05
ad rs 232­) Uvazovali jste o prevodniku Ethernet ­- RS­-232­/422­/485 ­(napr. zde http:­/­/www.hw­-group.com­/products­/sollae­/ezl200f_cz.html­). Podebne prevodniky se pouzivaji pro prezentaci portu virtualnim strojum.

ad Chybejici zpetna kompatibilita­) nutnost nakupu novych verzi, placeni rocnich podpor je ­"principem­" ­"nekonecneho ekonomickeho rustu­". Proste s novymi windows stare programy nepobezi. To plati i pro drahe programy typicky CAD. Je to kartel vyrobcu SW a HW a zakaznik pouzivajici legalni software jenom plati jak mourovaty. Osobne tento stav neschvaluji, ale nezbyva mi ho akceptovat jako holou skutecnost.
Odpovědět0  0
stavi (17) | 7.1.200913:31
W7 mi připadá jako taková snaha Microsoftu o kombinaci rychlosti z WXP a vzhledu z Vist. To, jestli se jim to povedlo, posoudí uživatelé ­(já zatím chvíli testuju, navíc ve virtuálu­).

Co mi ovšem u W7 vadí je velikost po instalaci. Čistá instalace cca 7 GB, z toho jen winSxS složka cca 4 gb po čisté instalaci!
Chápu, že dneska není problém si koupit 500GB disk za pár peněz, ale když jsem schopný nainstalovat WXP a vlezou se do 1 GB ­(nLitem upravená instalace do 500MB­). Dle mého názoru je vždy rychlejší přečíst 1,5 GB dat než 6GB dat.
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 7.1.200913:58
tak si zkuste vLitem upravit Visty, taky se dostanete na podstatne mensi cisla. Visty i Windows 7 berou prostor na disku. Ale podle mne je to spatny pohled. Je to minoritni zalezitost. Spousta lidi se mnou nebude souhlasit, ale je to podobna diskuse, zda udelam 42 FPS nebo 45 FPS, nebo zda to zabalim za 50 sekund nebo minutu. Pro obycejneho uzivatele je to zcela jedno.
Odpovědět0  0
jksvethardware (1) | 7.1.200914:34
Mnohem dulezitejsi je, jak se pak Windows chovaji k disku, vzhledem k SSD. Visty vecne hrabaly na disk, i s vypnutym desktop search nebo jak se to jmenovalo. XP jsou o neco klidnejsi. Ale za 2,5 roku pouzivani mi narostly z 2.5 GB na nejakych 9.9 GB a to mam vypnute od zacatku obnoveni systemu. Installer a Uninstally. Mista mam dost, tak to neresim...
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 7.1.200914:46
Moje zkusenost je, ze Visty opravdu hrabaly, ale s SP1 se to spravilo. Pouzival jsem i SP2 Betu, vyrazna zlepseni jsme ale v klasickem pouzivani nezpozoroval. Nyni mam Windows 7, mam pocit, ze opravdu mene berou jak mista tak pameti a taky mam pocit, ze opravdu mene zerou. Pouzivam je na notebooku Asus V1Jp. Ale i s Vistami jsme byl spokojeny, mne osobne prijdou hodne svizne. Bohuzel ma zkusenost je, ze opravdu hodne zalezi na zeleze, na kterem se to provozuje. Videl jsem mnoho notebooku, ktere jsou opravdu pomale uz v zakladu. Je to bohuzel dano i tim, kolik vsemozneho SW tam napere uz vyrobce, to je hotove nestesti. Bez nejake optimalizace a vyhazeni vseho nepotrebneho je to opravdu hodne velka bolest takovy notebook pouzivat.
Odpovědět0  0
stavi (17) | 7.1.200915:02
Můžu říct, že W7 na tom nejsou o moc lépe. V idle si hrabou na disk stejně jak Visty ­(defrag, indexace­). Musím říct, že jsem z toho byl celkem zděšený, když W7 začaly hrkat i když jsem nic nedělal. Tohle z Wxp neznám ­(musím však podotknout, že jsem tuhle featuru vypnul v nlite­).

A co se týče velikosti, ta dneska hraje roli. Byly zde zmíněny SSD disky a u těch hraje velikost instalace roli už jen z důvodu vyšší ceny za GB. Pokud mám SSD ve velikosti 20GB, tak si rozmyslím, jestli si tam dám Wxp ­(1­-2GB­) nebo Visty ­(10GB­-15GB­) a W7 ­(6­-7GB)
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 7.1.200915:13
1 ­- A vy mi snad chcete rict, ze XP maji standardne indexovaci vyhledavani a kdyz spustit v XP defrag, nehrka Vam disk?? Jediny problem je v tom, ze Visty to maji a navic to maji defaultne zapnute. Ja to mam vypnuto a nemam problem, protoze indexovaci vyhledavani nepotrebuji a indexaci si udelam ,kdy chci. To je jediny rozdil. To ze hrka disk, kdyz nic nedelate, to vubec nic neznamena. Ja vas mohu ujistit, ze muj notebook zbesile nehrka, opravdu.

2 ­- SSD bych tady vubec nevytahoval, protoze to je nova technologie. To ja jako se bavit u Full HD filmech v dobe, kdy by nebyly Blue Ray ­(na co by se to veslo, na nic­). Doba SSD a jejich masoveho nasazeni teprve prijde, to zaprve ­(nez vyjdou Windows 7, uvidime, jak na tom budou ceny a kapacity, urcite jinde nez dnes­) a za druhe uz dnes 128 GB SSD jsou dostupna a pouzitelna, mensi SSD nemaji z meho pohledu vubec smysl. SSD neni otazka dneska pro masy. Windows je pro masy, nezapomente.
Odpovědět0  0
stavi (17) | 7.1.200916:01
1 ­- indexace a defrag bylo míněno na obojí WXP i Visty. XPčka mají standardně zapnuté jen ­"optimalizaci HDD při nečinnosti­" ­- čili defrag.
A u otázky, zda mi u defragu nehrká hdd jsem se jen pousmál.

2­- s tvrzením, že je to nová technologie souhlasím, nicméně Microsoft sám prohlašoval, že optimalizuje W7 i pro SSD. A pokud mají SSD disky omezený počet zápisů, je jejich životnost snižována právě tou HDD aktivitou při nečinnosti.
Doporučuji navštívit ­(bohužel v ENG­).
http:­/­/blogs.msdn.com­/e7­/archive­/2008­/11­/19­/disk­-space.aspx
a přečíst si hned první odstavec a pak sekci Engineering Windows 7.
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 7.1.200916:28
Kristepane vzbudte se studente, uz je odpoledne ci spise vecer.

Pokud si vse povypinate ve Vistach, bude vam ­(ne­)hrcet disk stejne na XP jako na Vistach

Windows 7 samozrejme budou optimalizovany pro SSD, ja snad psal nekde opak? To si jako myslite, ze Microsoft tou optimalizaci bude myslet, ze udela OS, ktery misto 10 GB bude mit 20 MB ?? Optimalizaci se mini neco uplne jineho. Navic bych o Windows 7 a SSD nehovoril, bavte se o tom, az vyjdou, to je za pul roku nebo dyl. S rychlosti vyvoje SSD jak parametru tak ceny bude Windows 7 optimalizovano pro SSD a z opacne strany bude SSD optimalizovano pro masovy prodej ­(nizsi cena, lepsi zivotnost, vetsi kapacita­). To so tady placate vy jsou nesmysly, nezlobte se na mne.
Odpovědět0  0
stavi (17) | 7.1.200917:05
Odkud berete tu jistotu, že jsem student?
Vidím, že diskutovat s Vámi nemá smysl. Já zde prezentuji svůj názor a Vy proti mně útočíte, aniž byste se rozumnými argumenty snažil obhájit svůj názor.
A napsat, že nesmysly plácáte Vy, aniž bych řekl kvůli čemu, do dokáže i desetileté dítě.
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 7.1.200917:31
Dobre, tak zcela konkretne

2­­- s tvrzením, že je to nová technologie souhlasím, nicméně Microsoft sám prohlašoval, že optimalizuje W7 i pro SSD. A pokud mají SSD disky omezený počet zápisů, je jejich životnost snižována právě tou HDD aktivitou při nečinnosti.
Doporučuji navštívit ­­(bohužel v ENG­­).
http:­­/­­/blogs.msdn.com­­/e7­­/archive­­/2008­­/11­­/19­­/disk­­-space.aspx
a přečíst si hned první odstavec a pak sekci Engineering Windows 7.

Tohle co jste napsal je jeden velky nesmysl, protoze
1 ­- Windows 7 nejsou na trhu, nelze vubec hodnotit
2 ­- V dobe uvedeni Windows 7 budou SSD disky parametricky uplne nekde jinde
3 ­- Pokud jste si nevsiml, SSD se jiz davaji i doserverovych reseni, vy jako mate pocit, ze na serveru je mensi provoz nez na nejakem desktopu?

Znovu rikam, argumentovat diskovymi zapisy na Windows 7 versus SSD je nesmysl.
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 7.1.200912:37
Mily pane, mohu s vami souhlasit. Ale polozte si otazku, zda nabidka je tvorena poptavkou, nebo poptavka nabidkou. Aneb neco clovek nepotrebuje, dokud mu to nekdo nevnuti. A to je presne ono. Pochybuji, ze ma nekdo naroky na OS nejak specificke a takove, ktere se dnes jiz ve stavajicich OS neresi. System ma byt jednoduchy, bezpecny. Ale o tom to prece uz davno neni :­-­-­) A to se netyka jen OS, to se tyka uplne vseho. Co chcete mit noveho na zubnim kartacku? Co chcete mit noveho na pracim prasku? Co chcete mit noveho na Vitaminu C? Co chcete mit noveho na jogurtu? Srovnejte si ten seznam s reklamami co bezi v TV vecer a uvidite, ze to ­"lidi potrebuji­" :­-­-­) A kdyz ne, my jim to vnutime :­-­-)
Odpovědět0  0
maxo777 (3) | 7.1.200912:58
Ano suhlasim s Vami ..
Odpovědět0  0
maxo777 (3) | 7.1.200912:25
Stale rozpravate o tom .. chceme nieco nove .. ale co nove by malo byt v 7micke ? Kolko ludi sa vyzna v pocitacoch ? Kolko v OS ? Viete kolko ja mam zakaznikov co neovladaju ani spravnu upravu vo Worde a nie to este riesit ci im to alebo tamto vo Vistach vadi ? Je strasne vela ludi, co su nauceni mysou pohybovat hore klik dole klik a ked to nahodou tak nie je . tak su v koncoch .. tak sa necudujem, ze sa robia OS uplne nasite na debilov. a tym padom je menej staznosti . a menej problemov . a tak dalej .. Vista je fajn . XP je fajn . Obe su urcene na nieco ine .. oba OS maju ine naroky na vykon pocitaca a 7micka bude znovu na niekoho ineho pripravena .. tak ako niekedy stacil XP pre vsetkych . tak dnes uz treba uspokojovat vela roznych skupin ludi . a tym padom mame OS zalozene na tom istom jadre .. ale s inym stupnom INTeligencie .. uvidime co nam prinesie nova 7micka .. a mozno vsetci pekne prejdeme na LInux .. a budeme sa hrajkat s prikazovym riadkom .. a budeme mat radost ze presne vieme co nas stroj robi .. :­-­) Cize mna zaujima .. CO PRESNE CHCETE OD NOVEHO OS ?
Odpovědět0  0
acw (6) | 7.1.200912:55
Visty mám od května. Nevěřil jsem jim, a musím uznat, že bez SP1 byly prakticky nepoužitelné na denní používaní. Po instalaci SP jsem se uklidnil, protože byla použitelná. Ale jak bylo řečeno Nové jádro mi vyhovuje a to se mi na vistách líbí. Většinu věcí jsem si nahradil explorer na soubory Totalcmd atd. U XP mi vadilo, že když se něco zvoralo, tak se XP přeinstalovávali. Visty se ze všeho zatím vyhrabaly. Sice jim to někdy trvá, ale opravdu jen vyjímečně vytuhnou na tvrdo. Normálně mám tak 15 oken a s tím měli XP po čase používání problémy. Takhle systém hibenuji, uspávám a vše pořád šlape. Co neni, si stáhne z Winupdate. a teďka před pár dny jse mi povedlo mít RAM na 98% plné a pak se teprve začalo trošku sekat video. jinak vše naprosto šlapalo. To je podle mně u XP nemožné. Nejsem odborník, jsem laik, ale jak autor článku psal je zvědavý na reakci běžných lidí. Podle mne je pro normálního kancelářského uživatele jedno, jaký OS má, ale hlavně aby mu to tam všechno běželo a i ze skušenosti si nějakou přiměřenou dobu trpělivě počká. 64­-bit Visty jsou jako blesk. oproti 32­-bit, ani jsme tomu nechtěl věřit. a pod 64­-bit jsem taky neměl sebemenší problém. Xp jsou dobré ­- spíše mám pocit odladěné, ale staré. když v Linuxu byla vycházela nová verze Grafického prostředí KDE 4.0 Tak jsem toto prostředí zkoušel. Hodně se podobalo Aeru, ale do finální verze 4.1 se vrátili k klasickému vzhledu podobnému XP ale s vlastnostmi podobné Aeru s Linuxovými doplňky. Dobrý mix. Takhle kdyby se choval třeba MS a neexperimentoval. Nebo ať jsou experimenty dobrovolné.XP OK VISTA OK WIN7 UVIDÍME
Odpovědět0  0
maxo777 (3) | 7.1.200913:02
Mam rovnaku skusenost .. doteraz mi 64bit vista bezi ako maslo .. netreba preinstalovavat tak casto ako xp .. a ked sa pekne vista naladi tak funguje rovnako prehladne ako xp .. a xp pouzivam na mojom eee pc, kde je uuuplne spokojne a stastne .. :­-­) urcite si aj 7micku vyskusam, uz len pre ten pocit novoty :­-)
Odpovědět0  0
Mikacek (17) | 7.1.200915:44
Po příchodu SP1 jsem neměl se systémem nějaké větší problémy ­- rád hraju hry a necítím se nějak ošizen o výpočetní výkon. Pořádám sem tam LAN párty ­(většinou mají ostatní hráči XPčka­) a zatím jsem nezjistil, že by byly nějaké problémy během sdílení souborů a dalších skopičin. Když jsem měl XP, tak jse mjednou za 3 měsíce reinstaloval ­(resp. měl jsem vytvořenou zálohu a tu jsem překopírovával­), protože systém byl prostě ­"nepoužitelný­". Visty ­- pohoda ­- běží mi už více jak 3­/4 roku v kuse ­(používám jen 64­-bit­) ­- každou chvíli instaluju nějakou gamesku ­(takže systém dostává pěkně zabrat­) a nemusel jsem ani jednou reinstalovat. Prostě poslední reinstal byl jen kvůli výměně základní desky ­(což prostě jinak nejde­). Jsem s Vistou spokojen. Mám ji doma na 3 PC ­(2x 64­-bit ­- hrací kompy, 1x 32­-bit ­- HTPC­). Sice nevýhoda je, že vzdálená správa pomocí VNC je pomalejší díky Aeru, něž u XP, ale to mi nevadí... Jsem spokojen a nemám rád lidi, co Vistu odsuzujou a přitom s ní nemají žádné zkušenosti... to jejich ­"já jsem slyšel, že... bla bla bla­"... však to znáte :­)

na Win 7 se těším
Odpovědět0  0
JiVy (606) | 7.1.200913:13
Sohlasím s většinou napsaného až na jednu věc.
Já si nemyslím, že by problém byl v tom, že každý OS od MS je určen někomu jinému. Naopak. Problém je v tom, že jsou určeny pro všechny.
Já bych chtěl, aby ten systém dokázal maximálně využít nové nadupané PC, ale zároveň bych chtěl, aby slušně chodil i na jeho starším předchůdci, aby se členové domácnosti nemuseli pořád zmateně přeorientovávat. Zároveň by se mi líbilo, aby dobře chodil i na EEE od Asusu a všechno to aby spolu dobře komunikovalo a přitom to bylo bezpečné proti průnikům zvenčí.
Atd. atd.
OS musí být uživatelsky jednoduché, práce s příkazovým řádkem není zdaleka pro každého a dnes už počítače používají celé rodiny a vesele nakupují na internetu, chatují, používají VOIP, hrají hry atd. Tihle lidé jsou ti, pro které jsou Win určeny, malá a zanedbatelná menšina, která si vystačí s Linuxem ta zvládne cokoliv ;­-)
Odpovědět0  0
acw (6) | 7.1.200913:47
Ano to s vámi souhalsím, ale pokud by měl být pro každého, tak mám pocit, že by měl přijmout hodně svobody. Svobody pro přizpůsobení uživateli, ale to je tak těžké udělat a napsat. KDyby to šlo, tak by to tady bylo. Já nejsem nadšenec linuxu, ale hodně se od něj člověk naučí. Linux se umí chovat jako Windows. Když nechcete nemusíte nic nastavovat sám to udělá za vás. To je stejné pro oba Win a Linux. ale tam to asi končí. V linuxu je výhoda volby. Máte jádro TO je linux. A pak nějakou grafiku a progamy. U MS je to jeden balík. a těžko bude jedno grafické prostředí vyhovovat všem, leda bychom měli větší možnost volby. ale jak se ukazuje, tak moc velká volnost vede taky špatnou cestou. Mě u Windows chybí takové to někde zkované malé tlačítko, které by povolovalo další nastavení a přizpůsobení přímo v systému. Naopak když se v tom nechci hrabat, tak do tohoto nastavení nelezu. Vista v tomhle udělala krok dopředu. Má více nastavení, do kterých nemusím lézt.
Jinak linux v dnešní době lidé nepoužívají, protože ho znají jako příkazovou řádku, atd. Ale Hodně se v poslední době dotahuje. Mě osobně tam pravda vadí pár věcí, ale časem bude konkurent, jestli to Microsoft povede tak, jak to vede. a je jedno jestli to budou XP, Visty nebo sedmičky nebo něco jiného. Mac OS teďka taky přitahuje více lidí . Je jednoduchý. Win jsou mezi těmito body a vždy z toho těžily, že byly ­"zlatou střední cestou­". Ale teďka MS se to trošku nedaří. Uvidíme co MS Win Seven. Na XP jsou lidé zvyklí. Je dostačující. a visty ani 7 mě teda nepředstavily nic, bez čeho bych se neobešel jako běžný uživatel.
Odpovědět0  0
JiVy (606) | 7.1.200916:13
Pokud jde o rozšíření OS, rozhodující je firemní sféra. Lidi chtějí mít doma to, s čím dělají v práci, aby se nemuseli každý den přeorientovávat.
Kdysi se v IT branži říkalo: ­"Nikdo tě nevyhodí z práce za to, žes koupil IBM.­"
Dneska jakoby platilo to samé o MS. Navíc firmy musí spolu spolupracovat bez zádrhelů a proto MS Win + MS Office.
Odpovědět0  0
Jiří Černý (20) | 7.1.200911:16
Clanek jsem dokoncil ­(odeslal­) tusim 29. 11. 2008. Bohuzel neni v mych silach­/pravomocich i urcovat kdy co vyjde a obecne je to problem u vetsiny textu, ktere nejsou rekneme vice ­"nadcasove­". Zvlaste pak v predvanocnim obdobi.
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 7.1.200911:35
No tak to jsem se docela trefil. :­-­-­) Ja to nehanim, jen je to docela pest na oko, v oboru, kde dnes je dnes a zitra uz je vsechno jinak. :­-­-­) Holt tezky zivot autora clanku, kdyz mesic trva vydani.
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 7.1.200911:04
Mne to prijde ze ten clanek napsal nekdo v Listopadu lonskeho roku a ted ho prasknul na web. SP2 Beta pro Visty je k dispozici davno, stejne Windows 7 Beta 7000 ­(byt jen na Torrentech­) je k dispozici a plno recenzi, ja sam ji provozuji vic jak tyden. Nejak mne ten clanek prijde neaktualni. Jinak, podle mne je Windows 7 jenmarketingovy tah, je to vpodstate Service Pack na Visty, prejmenovany a znova prodany. To nijak nehanim, sam jsem pouzival Visty a jsem spokojen a koupim si Windows 7 ­(zatim pouzivam Betu­). Na Vistach jsem provozoval zakladni ­"Windows XP­" skin, coili povypinal jsme vsechny t parady, Aero, motivy a podobne srandy a vyhovuje mne to. Urcite je to lesi system nez XP, i kdyz pravda, kapek narocnejsi na pamet ­(v dob2 kdy 4 GB RAM stoji pod tisicovku je to ale bezpredmetne resit)
Odpovědět0  0
Luccas (3) | 7.1.200914:27
Až na to, že u vist a popřípadě W7 GUI vykresluje grafická karta a vypnutím onoho slavného aera začne zase pracovat procesor :­-­). Jde to hodně poznat.
Odpovědět0  0
vonTrips | 7.1.200914:32
ano Aero vykresluje grafika zatímco ono ­"2D­" procesor, ale proč??? copak je takový problém, aby se o obojí starala grafika? vždyt při obyč kancelářské práci si tam jen ­"válí šunky"
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 7.1.200915:50
To ­"Je to hodne poznat­" mohl byste to nejak specifikovat? Protoze u mne je efekt opacny, Vykreslovani oken bez vsech tech efektu je zcela opacny, je to mnnohem opravdu mnohem rychlejsi.
Odpovědět0  0
Luccas (3) | 7.1.200916:03
U mě je přesně opačný. Po vypnutí všech těch blbůstek jde vidět jak se překreslují okna při posouvání,.. . Nevím jestli to je jen u mě nebo u všech. Ale jedno vím učitě, že pokud na vistě vypnu aero a další ty efekty tak systém vypadá jako z roku 1­-2. A já mám prostě raději když to vypadá pěkně.
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 7.1.200916:08
Nooo tak to je neco jineho, ano vypada to jako z roku 1­-2 , vypada to jako Windows XP :­-­-­) Ale jinak opravdu ja to mam rychlejsi, mam 2 GB RAM, Core2 Duo 2GHz ­(T7200­), grafika ATI x1700. Prave tim, ze okna se ruzne neprolinaj, nenabihaj na obrazovku s efektem ale hned, tak to pusobi uplne jinak, otevru okno a je tam hned, ne ze se to nejakym efektem prolne a naakonec zobrazi. Ale mate pravdu, vypada to jako XP, cili z roku 1­-2. To ale pro praci nevadi :­-­-)
Odpovědět0  0
acw (6) | 7.1.200918:57
Já jsem teďka měl aero vypnuté asi 3 měsíce. bylo to kvůli provozu na baterky, kdy to prostě běželo pomalu, ale teďkon, kdy to zkouším mi nepřijde, že by aero něco brzdilo. Mám pravda 2GB RAM, AMD Tk­-55 1,8GHz a ATi HD2400 mobile. Ale zdá se že to nebrzdí. Na questu kde je aero defaultně dokonce profil startuje rychleji, a přitom se tam pouští to samé co na jiném profilu. Nevim. Třeba jsem jenom zaujatý, ale na tom rozdělení výkonu na grafiku a CPU něco je. Některé věci mi běží svižněji s aerem.
Odpovědět0  0
Mungo (8) | 7.1.200921:47
Zásadně bych nesouhlasil s tím že náročnost OS na RAM ­(a jiné komponenty­) není potřeba řešit. Pokud si kupuji 4GB RAM ­(32bit OS je přece jen nejrozšířenější­) nelíbí se mi pomyšlení, že z ní <1GB sežere zrovna OS, který mi slouží POUZE jako platforma pro provoz dalších aplikací. Proto mi vysoké nároky vadí, a to bez ohledu na současnou cenu komponent.
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 7.1.200922:23
Hele tyhle nazory si mozna mohl pouzit tak v dobe MS­-Dosu, ne dnes. Ja te ujistuji, ze napriklad moje mati aspousta lidi kolem mne krome toho tveho operacniho systemu vpodstate nic jineho na pocitaci nema, plus Adobe Acrobat Reader a nekolik pluginu. Vse ostatni co je potreba uz obsahuji dnesni operacni systemy. Takzetvrzeni, ze OS je JEN podvozk pro aplikace, ty jsi nejak zaspal dobu chlape :­-­-)
Odpovědět0  0
Mungo (8) | 12.1.200918:02
Ja ti taky svuj nazor nevnucuju. Vetsina obycejnych uzivatelu skutecne pouziva je OS a par dalsich aplikaci ­(office atp.­). Ja se ale za obycejneho uzivatele nepovazuji a to co jsem uvedl mi proste vadi. Pravdou je ze nazor jednotlivce se pri vyvoji nebere v potaz a soustredi se na ­"masy­". Pokud ale pristi Win7 neprinesou vyrazne snizeni naroku nebudu upgrade z XP ani zvazovat.
Odpovědět0  0
Petr Marek (65) | 12.1.200918:40
Az nebudou pro novy HW ovladace pro xp, tak te nic jineho nezbyde ­(krome linuxu­).
Odpovědět0  0
Mungo (8) | 12.1.200922:13
Zatim s ovladaci neni problem a az Microsoft ukonci podporu asi se budu muset spolehnout na XP komunitu, treba budou nake neoficialni drivery. Jinak linux uz zkousim a mozna na nej casem prejdu. Bohuzel jak jsem napsal vyse potrebuji OS pro beh aplikaci ktere pouzivam a vetsina na linuxu nebude pracovat.
Odpovědět0  0
Petr Marek (65) | 7.1.200922:23
proto si kupuju x64. Pripoustim, ze u predkonfigurovanych PC­/notebooku je to ponekud problem.
Odpovědět0  0
JiVy (606) | 8.1.200912:12
Pokud má někdo 4 GB RAM na 32­-bitovém systému, tak cca 512 MB mu stejně leží nečinně, protože je systém nedokáže adresovat. ­(32­-bitové Win adresují celkem do 4 GB RAM a něco si z toho ukousne adresní prostor pro GK atd.­)
Podstatnější je, že velikost paměti, kterou dokáže pro sebe využít jedna aplikace je omezena 2 GB, takže pokud má dotyčný 4 GB RAM, tak ho nároky systému na paměť prakticky neomezují.
Je to vidět na testech výkonosti PC ve hrách, kdy mezi 2 GB a 4 GB PC jsou měřitelné rozdíly a mezi 4 GB a 8 GB jsou rozdíly v rámci statistické chyby.
Odpovědět0  0
john.polacek (2) | 7.1.200910:59
Já s Vistou nemám žádný problém, všude se psalo, že ne ní nejsou ovladače, nepoběží většina aplikací, tak jsem se k nainstalování moc neměl, ale zkusil jsem to a jsem zcea spokojen, vypl jsem si UAC, protože to je fakt hrůza, ale jinak jsem spokojen, nainstaloval jsem všechny programy, co jsem potřeboval, SP1 navíc systém zrychlily, ovládání je v pohodě a design taky. S W XP jsem byl samozřejmě taky spokojen, ale mít takovou dobu jeden OS... Přiznám se, že mám na svém PC ještě Ubuntu 8.04, a to je ještě lepší než Windows, ta rychlost, jednoduchost, stabilita. Nejspíš bych Windows spojil s linuxem a to by byl teprove systém. Ale nenadávejte mi, je to jen můj osobní názor
Odpovědět0  0
skejpa (122) | 7.1.200913:45
mas naprostou pravdu
Odpovědět0  0
Spike (2) | 7.1.200910:02
Já myslel že Windows 7 vyjde na konci tohoto roku a né příštího, jak píšete v článku...
Odpovědět0  0
theror (8) | 7.1.200910:55
Zřejmě je myšleno konec tohoto roku. Jinak jsem četl na jednom foru příspěvky uživatelů,kteří vyzkoušeli WIN7.Vesměs se jedná o kladné hodnocení,chválena je zejména rychlost systému.Nefunkčnost některých zařízení jako je tiskárna vyřešil Windows update,který si ovladače stáhnul sám.Uvidíme jestli MS ještě nějak ­"nevylepší­" zatím slibně vypadající system.
Odpovědět0  0
Petr Marek (65) | 7.1.200922:19
autor psal clanek loni. Jenze ho zverejnil letos. AKtualne jsem take slysel konec roku 2009.
Odpovědět0  0
onra | 7.1.20099:57
Pamatuje kazdy windows 2000? A nasledny prichod hroznych windows ME ­(Milenium­),poté jiz nasledovaly ­(pro bezneho uzivatele­)winXP myslim ze prichod win Vista je hodne nevydareny a podobny jako win Milenia. Mam spatne zkusenosti s Visty. Vyckal bych na win Seven ale kdo vi treba to bude zase fraska. Win XP se sp3 zatim urcite dostacuji,bohuzel nejsou 64bit jen english.
Odpovědět0  0
vonTrips | 7.1.200910:26
tak tak, na tu dobu si pamatuji docela dobře ;­-­)
Naštěstí jsem tehdá měl trošku slabší mašinu a jel si na Win98SE až někdy do roku 2002, to byla lahoda, pak volný přechod s novou mašinou na WinXP SP1 ­(nebo to byl rok 2003? už se mi to plete...­) a víceméně jsem u XP vydržel dodnes a nehodlám to měnit!
Ale vím co kamarádi kupovali nové mašiny a dostávali­/kupovali k nim Win ME, to bylo starostí, nářků a zpětných přechodů v Win98 :­-D někteří zkoušeli i Win XP, ale bez SP nebyly ani XP systémem, který by stál za ten přechod.
Dneska mám mírně osekané WinXP SP3 a jsem maximálně spokojený a ve chvíli kdy mi někdo začal vnucovat Visty sem raději na notas nainstaloval Ubuntu a byl klid. Osobně Visty nehodnotím kladně, sám sem je doma sice neměl, ale stačily mi problémy s připojením do sítě, které sem řešil u rodinných příslušníků a od te doby vím že Visty fakt ne... takže to přirovnání k Win ME je docela trefné ;­-)
Odpovědět0  0
Idealista | 9.1.200914:26
U mna to bolo podobne.
Zacal som este na 486 s W95. W98 boli oproti tomu super. S casu na cas trebalo preinstalvat, ale lepsie nez W95 :­)
Na Pentiu 200 som skusal i Win Me, ale radsej som vratil W98. Potom sa objavil W2000 a ten bol oproti predchodcom uplne ina kava. Po prichode WinXP som bol sklamany ako stabilitou, tak HW narokmi ­(Na P200 to moc dobre neslapalo :­(­(­( ­). Kazdemu som odporucal radsej W2000. Dnes je situacia ina a po SP1 a SP2 je Windows XP celkom v pohode stabilny.
Potom som zacal koketovat s Linuxom, troska mi trvalo, kym som pochopil iny filesystem a celkovy pristup k systemu ­(instalacia SW, ...­). Zacal som s Mandrake ­(dnesna Mandriva­). Skusim som i Debian ­(1,5 roka­) a nakoniec som skoncil pri Kubuntu. Chvilu bezal na s oboma systemami Linux+Windows, ale neskor som zistil, ze Win vlastne nepotrebujem. Takze uz mam len Linux :­)­)­) a mam pokoj.
Visty som skusal, vypada to pekne, ale mal som silne De javu, hodne mi to pripomenulo nastup XP po 2000. Verim ze po par SP bude a silnejsich PC bude aj Vista OK.
Staci si len pockat, alebo skusit Linux.
Odpovědět0  0
skejpa (122) | 7.1.200910:45
nerikejme, ze jsou visty revolucni. nadruhou stranu ale nejsou vubec spatne. kdyz k nim pridate odpovidajici HW, je to kvalitni system. SP1 opravil vetsinu detskych chyb a kdyz se vypne UAC, je to jako XPcka. jen to podporuje DX10 a nejaky dalsi funkce navic. prictete silnou podporu MS a mate z toho svuj dalsi system. jinak sem zvedavej na ty seven. urcite uz koupim 64 bit ale jeste nevim jestli hned co to vyjde :­-­) asi necham odladit ­"mouchy­"...
Odpovědět0  0
james008 (104) | 7.1.200915:48
Ja bych souhlasil celkem....
s mirnou opravou.. ME byl pruser...ale ten system jde pouzivat bez problemu... Vista je taky pruser..ale pouzivat moc nejde :­-­))
Odpovědět0  0
czhunter (62) | 8.1.20090:44
Jediná inteligentní věc, kterou přinesly WinME byly miniatury obrázků ve složkách :­)

Tohle teď není reakce na vás, ale nechápu, proč tu někteří píšou, že XP byly ­"použítelný systém­" až od SPxyz.
Ve skutečnosti používám WinXP od prvních dní, co byly na trhu ­(cca Vánoce 2001­) a už od první, zcela neopatchované verze byly MNOHEM lepší než Win98 a každý SP to pouze o trošku zlepšil ­(až za dlouho přišli problémy, který dnes vyžadují SP jako základ ­- hlavně virus Blaster­).
Odpovědět0  0
Zumik (63) | 8.1.200911:11
Protože když vyšli XP, tak ve srovnání s win2k byli děravý jak cedník.
Odpovědět0  0
Petr Marek (65) | 8.1.200914:13
Vas prispevek je mimo misu. Derave to bylo stejne. Vetsina chyb co byla v XP byla i ve windows 2000. Vetsina objevenych chyb v XP nebyla v nove pridane funkcionalite.
Odpovědět0  0
1  2  
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.